Sprookjes
De sprookjes over Myford

Er worden veel gebruikte Myford draaibanken te koop aangeboden. Heel vaak in erbarmelijke staat, tot op de draad versleten. Argeloze kopers tuinen er dan ook vaak in.

Om een machine te beoordelen is machinekennis van groot belang. Daarnaast is proefdraaien heel normaal als je het niet geheel kunt overzien, of neemt u de verhalen voor zoete koek?

Waarschuwen helpt vaak niet, de mooie aanbiedingen gaan altijd over machines die nooit veel werden gebruikt. De werkelijkheid is dat veel van die versleten machines als miskoop weer hernieuwd op b.v. marktplaats worden aangeboden, de zoveelste eigenaar die zijn schade probeert te beperken. Volg dat maar eens adviseer ik wel eens, de pseudo handelaren die slachtoffers maken hebben geraffineerde praatjes. Wilt u er een paar weten!!!

Van een familielid geweest die is overleden, ik heb er zelf geen verstand van en zie er toch maar vanaf. Of ik verkoop hem namens de familie.

Ik zoek een zwaardere machine, deze is echt onvoldoende zwaar voor mijn toepassing.

Ooit gekocht maar ik kom er niet toe, hij kwam van een instrumentmaker/ gereedschapmaker of zo iets.

Ik heb nu het geld om een nieuwe te kopen, deze is leuk om mee te beginnen.

Het is een prima bank maar helaas is het snoer er niet meer bij.

Wilt u toch een koopje zoeken neem dan een micrometer mee en meet b.v. de bedbanen. Klok de hoofdas uit en controleer de supportspindels op speling. Pas op want de zachte spindelmoeren worden vaak een beetje plat geslagen (vervormd) en lijken dus geen speling te hebben. Neem liever een echte vakman mee want een kat in de zak is een behoorlijke domper. Kijk ook of er een origineel boekje bij is, de juiste oliestootpers en olie. Bij een Myford hoort een set wisseltandwielen (14 stuks) een meeneemschijf en een opspanschijf. Bij de klauwkop behoort een extra set bekken en een sleutel. En heel belangrijk, de Myford komt uit Engeland: hij kan Metrisch of Imperal zijn uitgevoerd. Als u een Imperial machine koopt dan moet u er niet van opkijken dat het werken met ons metrische maatstelsel een hoofdpijn karwei gaat worden.

Bij de machine behoren steeksleutels in BSW/BSF maatvoering. Als u die niet hebt (bij de machine) dan draait u alle bouten rot, een gewone steeksleutel past namelijk niet op Engelse maten. Dat gaat ook op voor de vele inbusboutjes in deze machines.

Een Myford behoort voor en achteruit te kunnen draaien, het is een must. Daarvoor is een speciale 230V motor nodig. Het aansluiten daarvan is een vak apart waarvoor zelfs veel elektriciens weglopen. Als dat deel niet meer werkt dan kost u dat honderden euro's, vele honderden wel te verstaan. De motoren dienen bovendien 3/4 PK te zijn, lichter brand meestal na verloop van tijd door. De meeste motoren zijn van Crompton Parkinson, er zijn er ook van A.E.I. of Brooks motoren, ook English Electric komt voor evenals Hoover. Ze hebben een ding gemeen, inwendig hebben ze een centrifugaal schakelaar. De aanloopvelden worden daar mee uitgeschakeld na de start. Een zomaar (moderne motor) behoort niet op een Myford. De speciale motoren hangen bovendien in rubber ringen om de trillingen op te vangen en een geruisloze werking te garanderen.

Er zijn dus heel erg veel instinkers voor de argeloze koper. 

Een gereviseerde machine kost een paar euro's het is een investering. U weet dan wel zeker dat u geen gedonder heeft achteraf en alsnog een hoop geld aan onderdelen uit moet gaan geven aan een versleten bank.

Een versleten Myford reviseren kost ca. € 2500,= of meer. Dat is gespecialiseerd werk waar veel bij komt kijken. De doorsnee hobbydraaier heeft daar geen inzicht in laat staan het gereedschap.

Bedenk u dat een versleten Mercedes niet door de APK komt en op de sloop slechts oud ijzer is.

Een versleten Myford heeft niet meer waarde dan zijn gewicht in ijzer, de onzinnige vraagprijzen gaan dus nergens over, laat u niet foppen.

Ik hoop dat u met het voorstaande voldoende kernpunten heeft om uw aankoop te motiveren, kunt u dat niet zoek dan hulp van iemand die er wel zicht op heeft.

Kijk ook in de rubriek Machinetypes en bouwjaren op deze site. Het maakt nogal een verschil of u een draaibank van meer dan 60 jaar oud koopt of een van 15 jaar bijvoorbeeld. Ook een oude ML7 of een latere Super7 maakt nogal iets uit.

Een laatste tip: De eerste Super7 draaibanken hebben nog een rond glaasje met druppesmering. Ook hebben ze een slecht ontworpen koppeling. Deze machines zijn niet meer gangbaar, voor de kop met druppelaar zijn geen onderdelen meer te krijgen en dat is ook zo met de koppeling. Deze laatste werkt meestal niet of slecht en maakt het geluid van een vliegtuig. Koop dus bij voorkeur een jongere Myford.