Super7-B

Standaad machine met gearbox ook wel Nortonkast genoemd.

Voor wie een stapje hoger wil is er de Super7-B de machine met met gearbox. Deze box werkt volgens het principe van een Nortonkast. Het is de manier waarop de bak is ontworpen. De gearboxen van Myford zijn onvoorstelbaar sterk. Ik heb een bak waar iets in gevallen was en daardoor schade had aan de tandwielen moeten repareren. Ik maakte de bak open en deze was tot mijn verbazing schoon, vrij van olie bedoel ik. De eigenaar bleek niet te weten dat er een oliebad in moet staan. Wel de nippels regelmatig gesmeerd. De bak had op de schade wielen na geen gebreken, meer dan 30 jaar oud, onbegrijpelijk.

De gearbox heeft bovenop drie standen en aan de voorzijde acht standen. Dat geeft 3x8= 24 standen. Men kan achter de deur een clusterwiel omdraaien en dan heeft men opnieuw 24 standen. Met de bak kiest u dus 48 verschillende snelheden. De eerste 24 zijn Imperial voedingen BSW en BSA, de andere zijn gewoon voedingen. Voor metrische, BA en vele andere voedingen is er een conversieset. Oneindig veel mogelijkheden heeft u daarmee dan onder handbereik.

Het doel: supersnel omschakelen van fine feed naar snelle voeding enz. Het is hobbywerk maar in die schaarse tijd wil men vaak andere dingen doen dan tandwielcombinaties uitzoeken en opbouwen.

De machine is verder gelijk aan de standaard Myford Super7.